...tak toto som ja... .-)
nadpis
kolaz
Naposledy aktualizované:
Dnes je: ,meniny má


VARENIE
Polievky
Predjedlá
Bravčové mäso
Hovädzie mäso
Hydina
Ryby
Údeniny
Guláše
Mleté mäso
Jedlá na ihle
Bezmäsité
Cestoviny
Omáčky a dresingy
Prílohy
Jedlá z vajec
Jedlá zo syra
Múčniky
Koláče a dezerty
Šaláty
Nátierky
ZAVÁRANIE
Zelenina
Trvanlivé nátierky
Ovocie
PRIDAJTE RECEPT
Jedlá zo syra

pozri aj ...šaláty so syrom 
 
DROBNÉ rady

  • Ako sa správne krájajú bylinky? Pažítka, petržlenová vňať, bazalka a estragón sa spracúvajú rozličným spôsobom...
  • Prečo býva zapekaná zelenina vodová? Zeleninu by sme nemali blanšírovať, ale nakrájanú ju chvíľu opražiť na olivovom oleji...
  • Prečo rozkrájané jablká zhnednú? Jablká sa sfarbujú pôsobením svetla. Jednoduchý trik, aby sa to nestalo: ...
  • Prečo kapusta niekedy stratí chuť? Aby mala biela kapusta, napr. na kapustné fliačky alebo kapustový závin, čo najlepšiu chuť, je dôležité najprv ju ...
  •  
  • Čím je syr vyzretejší, tým je vhodnejší na zapekanie. Preto odporúčame používať parmezán alebo ementál. Vhodný je aj eidam či iný, tvrdý syr.
  • Mäkké syry uchovávame v chlade, dobre chránené proti muchám. V špajzi ich stačí prikryť drôtenou pokrývkou, v chladničke by však syry svojím pachom ovplyvnili ostatné potraviny, preto ich musíme dať do obalu s vrchnákom z porcelánu, skla alebo plastickej látky.
  • Syry podávame na stôl na ozdobnej doštičke vcelku, t.j. nepokrájané. Každý si odkrojí toľko syra, koľko zje. Ak podávame syr nakrájaný na plátky, rýchle vysychá a zvyšný syr sa nedá strúhať. Mäkké syry s pachom podávame na stôl na plochej miske s pokrývkou, aby svojím pachom neznepríjemňovali okolie. 
  • Tvrdé syry nevysychajú, keď ich zabalíme do obrúska namočeného v pive alebo v slanej vode. Na reze ich môžeme potrieť olejom.
  • Vyschnuté syry ponoríme na niekoľko hodín do mlieka. Zmäknú a lepšie sa krájajú.
  • ©2003 Miroslav Kimlička