VIANOČNÉ RECEPTY (receptami prispela Helena z Bratislavy) Stiahnuť vo formáte *.zip si ich môžete aj tu

Kapor na sardelách so šampiňónmi

Suroviny:
800 g kapra, soľ, mleté čierne korenie, hladká múka, 4 lyžice oleja, 2 dl červeného vína, 100 g sterilizovaných šampiňónov, 50 g sardelového masla, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, citrónová šťava, 1 lyžica zelenej petržlenovej vňate posekanej nadrobno.
Postup:
Umyté a očisteného kapra rozporciujeme, osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, poprášime múkou a opražíme v rozohriato oleji. Potom zalejeme polovicou vína, pridáme šampiňóny pokrájané na plátky, sardelové maslo, cibuľu posekanú nadrobno a rozotretý cesnak, okoreníme mletým čiernym korením a dusíme. Keď je kapor takmer mäkký, polejeme ho zvyškom vína, pokvapkáme citrónovou šťavou a dodusíme. Podávame posypaného zelenou petržlenovú vňaťou posekanou nadrobno.

Kapor po grécky

Suroviny:
1500 g očisteného kapra, 30 g soli, 250 g cibule, 100 g oleja, voda, 30 g cesnaku, 200 g zeleniny (mrkvy, petržlen, zeler), 150 g múčneho masla, 200 g bieleho vína, 300 g kečupu, 100 g kapie, 100 g citrónu
Postup:
Cibuľu pokrájame na jemné kolieska, mierne opečieme na oleji, pridáme posolené porcie kapra, opečieme, postriekame vodou, upečieme - dodusíme takmer do mäkka a vyberieme. Do ostávajúcej šťavy pridáme jemne nastrúhaný cesnak, na slížiky pokrájanú koreňovú zeleninu, opäť postriekame vodou a podusíme. Do hotovej zmesi pridáme na slížiky nakrájanú kapiu a citrónovú šťavu. Upečeného kapra v šťave krátko podusíme. Pri podávaní kapra prelejeme pripravenou šťavou. Ako prílohu podávame zemiaky na ľubovoľný spôsob a citrón.

Kapor s mandľami

Suroviny:
100 g kapra, soľ, 80 g oleja, 30 g masla, 40 g mandlí, citrónová šťava
Postup:
Očisteného, rozpolteného a z kože stiahnutého kapra narežeme na porcie, osolíme a necháme chvíľu postáť, aby soľ vnikla do mäsa. Potom ho na oleji opečieme do ružova. Po opečení olej zalejeme, pridáme maslo a opečeného kapra chvíľu v masle opekáme. Hotové porcie kapra podávame tak, že na tanier dáme kapra, posypeme obielenými, posekanými a opraženými mandľami, pokvapkáme citrónovou šťavou a polejeme maslom z výpeku. Ako prílohu podávame zemiakový šalát s majonézou.

Kapor so syrom v alobale
Suroviny:
1 kapor, soľ, 200 g strúhaného syra, 60 g masla, zelená petržlenová vňať, alobal, soľ
Postup:
Kapra očistíme, rozrežeme na polovice, stiahneme z neho kožu a posolíme. Alobal a kapra natrieme rozpusteným maslom, kapra posypaného strúhaným syrom položíme na alobal, ktorý dobre uzavrieme a dáme piecť 25 minút na mriežku do rúry. Kapra nakrájame, poukladáme na misu, obložíme zemiakovými hranolkami, nakladanou zeleninou a podávame.

Pečené rybie filé s mandľami
Suroviny:
600 g rybieho filé, lyžičky soli, na štipku noža chili, lyžička octu, malá cibuľka, 50 g opražených nasekaných mandlí, 1 dl vody a olej na vyprážanie.
Postup:
Porcie filé posypeme soľou, opečieme na oleji po obidvoch stranách. Vyberieme z pekáča , do výpeku pridáme na jemno posekanú cibuľu, chili, ocot, mandle a vodu. Povaríme, až šťava zhustne, vrátime rybu späť, necháme prehriať a podávame.

Pečený obložený kapor
Suroviny:
Kapor, soľ, citrón, 3 vajcia, pažítka
Postup:
Očisteného kapra posolíme, rozrežeme na polovicu, v strede narežeme a do každej polovice vložíme plátok citróna. Pečieme na masle 10-15 minút. 3 vajcia uvaríme na tvrdo, posekáme ich aj s pažítkou a posypeme porcie kapra. Podávame so zemiakovou kašou a cviklou.

Pstruh na hubách v alobale
Suroviny:
4 pstruhy, 1 cibuľka, 200 g húb, mleté čierne korenie, lyžica zelenej petržlenovej vňate, 100 g masla, soľ, alobal
Postup:
Pstruhy dobre očistíme, posolíme a necháme postáť. Huby očistíme, umyjeme, pokrájame na plátky udusíme na masle s cibuľkou. Počas dusenia posolíme, okoreníme a nakoniec pridáme posekanú petržlenovú vňať. Touto plnkou naplníme pripravené pstruhy. Potom ich natrieme rozpusteným maslom po obidvoch stranách, vložíme do vymasteného alobalu, dobe uzavrieme a položíme na mriežku do dobre vyhriatej rúry. Pečieme 20 minút. Podávame so zemiakovou kašou a uhorkovým šalátom.

Pstruh na masle
Suroviny:
80 dkg pstruhov, soľ, 6 dkg hladkej múky, 4 dkg hladkej múky, 4 dkg masla, tuk, citrónová šťava, petržlenová vňať
Postup:
Očistené, vypitvané a umyté pstruhy osolíme, brušnú dutinu pokvapkáme citrónom, dáme do nej vňate, celé pstruhy obalíme v múke a dáme na horúci tuk. Asi po 5 minútach lopatkou obrátime a pražíme na druhej strane tiež 5 min. Hotové potrime horúcim maslom. Podávame so zemiakmi alebo chlebom.

Pstruh na rošte
Suroviny:
4 pstruhy, soľ, citrónová šťava, hladká múky, 80 g masla, zelená petržlenová vňať, strúhanka
Postup:
Pstruhy očistíme, umyjeme v studenej vode, posolíme a necháme chvíľu n a chladnom mieste postáť. Potom ich obalíme v múke, rozpustenom masle a strúhanke. Pečieme na rozpálenom rošte po každej strane 6 minút. upečené pstruhy uložíme na misu, ozdobíme plátkom citróna, posekanou petržlenovou vňaťou a kúskom chleba. Podávame so zemiakovou kašou a marhuľovým kompótom.


Pstruh na tokajskom víne
Suroviny:
4 pstruhy, 1 citrón, 750 ml tokajského vína, 1 bobkový list, tymián, rozmarín, pomleté klinčeky, muškátový kvet, soľ, šafran, 1/2 lyžičky škrobovej múčky, trocha sladkej smotany, 1lyžiča masla, kôpor
Postup:
Pstruhy očistíme, v chrbtovej časti narežeme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Vložíme ich do hrnca, zalejeme vínom a pridáme bylinky a koreniny. Na najmenšom ohni necháme v náleve 20 minút. Ryby potom vyberieme, zakryjeme alobalom a odložíme do tepla. Vývar prepasírujeme cez sitko, trochu povaríme, zahustíme škrobovou múčkou a zjemníme smotanou a maslom. Pstruhy servírujeme poliate omáčkou a ozdobené kôprom.

Pstruh po španielsky
Suroviny:
2 menšie pstruhy, 1/2 citróna, 2 lyžice oleja, 100 g strúhanky, 1 strúčik cesnaku nasekaný nadrobno, 4 lyžice sherry, čerstvá nasekaná petržlenová vňať, soľ, čierne korenie.
Postup:
Pstruhy potrieme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Na panvici rozpálime olej, panvicu odstránime z ohňa a pridáme strúhanku, cesnak a petržlen a dobre zamiešame. Polovicu vzniklej zmesi dáme na dno pekáča, na ňu položíme pstruhy a navrch posypeme zvyšnou zmesou. Pokvapkáme zvyšnou šťavou z citróna a pečieme v rozohriatej rúre. Po piatich minútach prilejeme sherry. Pečieme ďalších 10 minút, občas podlejeme šťavou.

Pstruh s mandľami
Suroviny:
4 asi 20 dkg pstruhy, 125 g masla, 50 g múky, 75 g mandlí, 3 cl oleja, soľ a korenie podľa chuti.
Postup:
Pstruhov očistíme. Soľ zmiešame s korením v lyžici oleja a touto zmesou potrieme ryby. Potom ich obalíme v múke a osmažíme na panvici s maslom a olejom z obidvoch strán. Na zostatku masla opečieme nahrubo posekané mandle a pstruhov tým prelejeme. Podávame so zemiakmi.

Púštny kapor SAHARA
Suroviny:
600 g kapra, 125 g oravskej slaniny, 80 g masla, 2 dl bieleho vína, zázvor, rasca, soľ, korenie
Postup:
Očisteného kapra rozdelíme na dve polovice, pre 4 osoby postačí jedna polovica. Pekáč obložíme plátkami slaniny, na ktoré položíme osoleného a okoreneného kapra. Navrch ešte poukladáme zvyšok slaninky, obložíme maslom, posypeme rascou a zázvorom. Na záver podlejeme bielym vínom. Zapekáme odkryté v rúre asi 45 minút.

Rybacie filé na paprike
Suroviny:
500 g rybacieho filé, mletá červená paprika, 1 cibuľa, 4 lyžice oleja, 1 lyžička paradajkového pretlaku, soľ, korenie, 20 g hladkej múky
Postup:
Filé pokrájame na kocky a pridáme k pokrájanej, na oleji spenenej cibuľke. Posypeme paprikou, posolíme, podlejeme vodou a dusíme. Pred dovarením pridáme paradajkový pretlak, zaprášime hladkou múkou a povaríme. Podávame s varenými zemiakmi.


Rybacie filé s chrenom
Suroviny:
750 g rybacieho filé, soľ, 40 g masla, 1 lyžica hladkej múky, 3 lyžice paradajkového pretlaku, 100 g strúhaného chrenu, šťava z 1/2 citróna na ozdobu, 1 cibuľa
Postup:
Cibuľu pokrájame na kolieska a opečieme na masle, pridáme nakrájané a posolené filé, ktoré opečieme po obidvoch stranách. Potom pridáme paradajkový pretlak, ktorý zriedime 5 cl vody, a dusíme asi 5 minút. Hotové filé pokvapkáme šťavou z citróna, ozdobíme kolieskami citróna, obložíme postrúhaným chrenom a podávame s vyprážanými zemiakovými hranolkami.

Rybacie filé s rajčiakovou omáčkou
Suroviny:
750 g rybacieho filé, 210 g rajčiakového pretlaku, 30 g hladkej múky, soľ, 20 g cukru, 5 dl prevareného mlieka, olej, trochu mletej škorice.
Postup:
Filé pokrájame na rezne, posolíme a opečieme na oleji, poukladáme na teplú misu. Pretlak dáme do rajnice, rozmiešame s múkou, zalejeme 3 dl vody, dobre premiešame, pridáme postrúhanú citrónovú kôru, cukor, dobre premiešame a pomaly prevaríme. Nakoniec prilejeme teplé mlieko, pridáme škoricu, podľa chuti posolíme a pripravenou omáčkou zalejeme mäso. Podávame so zemiakovou kašou.

Rybacie filé so šampiňónmi
Suroviny: 600 g rybacieho filé, 250 g šampiónov, soľ, mleté čierne korenie, 50 g masla, 4 lyžice oleja, 50 g strúhaného syra
Postup: Umyté a sušené rybacie filé pokrájame na plátky, posolíme, opečieme na oleji a poukladáme na teplú misu. Šampiňóny umyjeme, pokrájame a dusíme na masle. Pridáme soľ a mleté čierne korenie. Udusené šampiňóny rozložíme na opečené filé. Podávame s ryžou a nakladanou zeleninou.

Rybacie filé v alobale
Suroviny:
600 g rybacieho filé, 1 citrón, soľ, 1 menšia cibuľa, 60 g masla, 100 g bravčového mozočku, 100 g pečiarok, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, 1 vajce, olej
Postup:
Filé rozrežeme na pláty, pokvapkáme šťavou z citróna, osolíme a necháme chvíľu postáť. Medzitým pokrájame cibuľu, speníme ju na masle, pridáme posekaný, očistený a odblanený mozoček, pokrájané pečiarky a udusíme. Podľa chuti osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a posekanou petržlenovou vňaťou. Nakoniec pridáme vajce. Zmes premiešame a zrovnáme na polovicu mäsa po dĺžke plátu, ktorý sme potreli olejom. Prehneme, okraje zopneme špáradlami, preložíme na olejom pomastený alobal a dobre zabalíme. Dáme na pekáč a v stredne teplej rúre pečieme 20-25 minút. Počas pečenia alobal obrátime. Podávame s varenými zemiakmi a šalátom.

Slovenská kapustnica
Suroviny: 500 g kyslej kapusty, 200 g údenej klobásy, 30 g sušených húb, 100 g sušených sliviek, soľ, mleté čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku, 1 vajce, 130 g hrubej múky.
Postup:
Kapustu zalejeme vodou, pridáme umyté posekané huby, slivky, klobásu a varíme asi dve hodiny. Nakoniec pridáme strúhanie a dovaríme. Klobásu vyberieme, nakrájame na kolieska, vložíme späť do polievky, dochutíme a podávame. Strúhanie: z vajíčka a múky vypracujeme tuhé cesto, ktoré strúhame na slzičkovom strúhadle.


Zapekané filé
Suroviny:
500 g filé, 600 g zemiakov, 2-3 paradajky, 2 papriky (v zime stačí malá fľaša leča), cibuľa, 2 dl smotany, červená paprika, soľ
Postup: Do vymastenej jenskej misy poukladáme očistené, nakrájané zemiaky, posekanú cibuľu, papriku a paradajky, osolíme, olejeme polovicou smotany a dáme piecť asi 30 minút. Potom poukladáme naň kúsky filé, osolíme, posypeme paprikou, zalejeme zvyškom smotany a dopečieme.

Šťuka na smotane
Suroviny: 1 šťuka, soľ, červená paprika, trochu citrónovej šťavy, 60 g slaniny, 3 lažice oleja, 1 väčšia cibuľa,1/2 l kyslej smotany, 500 g zemiakov

Postup:
Šťuku dobre očistíme, vypitveme, umyjeme posolíme, posypeme paprikou a prešpikujem slaninou. Cibuľu na jemno pokrájame a speníme na oleji, pridáme šťuku obloženú na kolieska nakrájanými zemiakmi, ktoré sme celé trošku predvarili v slanej vode. Všetko zalejeme smotanou a dusíme asi 40 minút. Šťuku pokrájame, uložíme na misu a obložíme.

Kokosová roláda
Suroviny:
Cesto: Hnedá piškóta = 6 vajec, 6 lyžíc cukru, 6 lyžíc hl. múky, 1 lyžička kakaa Plnka: 1,5 dcl mlieka prevariť s jedným vanilkovým cukrom a potom zaparíme 20 dkg kokosovej múčky. Postup:
Po vychladnutí túto zmes primiešame ku 20 dkg. masla a 10 dkg. práškového cukru. Plnkou naplníme roládu. Povrch rolády tiež natrieme krémom a posypeme postrúhaným kokosom.

Kokosové rezy
Suroviny:
150 g hladkej múky, 1/2 sáčku kypriaceho prášku do pečiva, 2 lyžice masla alebo rastlinného tuku, 1 lyžica práškového cukru, 1 vajce, 1/2 sáčku vanilkového cukru, pikantný džem. Kokosový povrch.: 2 lyžice masla alebo rastlinného tuku, 2 lyžice práškového cukru, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 1 malé vajce, 125 g strúhaného kokosu, 2-3 lyžice horúcej vody. Postup:
Múku zmiešanú s práškom do pečiva preosejeme , pridáme tuk, cukor, vajce, vanilkový cukor a vypracujeme vláčne cesto. Ak je cesto veľmi suché, pridáme trochu mlieka. Z hotového cesta vyvaľkáme plát a prenesieme ho na tukom vymastený menší plech alebo pekáčik. Na viacerých miestach cesto prepicháme vidličkou a potrieme pikantným džemom. Necháme chvíľu odpočinúť a medzitým si pripravíme kokosovú zmes: tuk vymiešame s cukrom a vajcom, pridáme strúhaný kokos a horúcu vodu. Natrieme na cesto, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme do zlatistá

Kokosovo-punčové rezy
Suroviny:
Cesto: 8 vajec, 400 g práškového cukru, 380 g polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 6 lyžíc vody, tuk a múka na prípravu plechuI. plnka: 750 g marhuľového kompótu aj s nálevom, 150 g ríbezľového lekváru, rumII. plnka:125 g strúhaného kokosu, 250 g mlieka, 250 g masla, 200 g práškového cukru Posýpka: asi 50 g postrúhanej čokolády
Postup:
Žĺtky s cukrom vymiešame do penistá. Pridáme vodu, múku s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov. Z cesta na pomastenom a múkou vysypanom plechu upečieme dva pláty. Jeden z plátov rozmrvíme a vložíme do misy. Marhuľový kompót s nálevom a trochou rumu rozmixujeme. Pridáme ho do rozmrveného cesta a dobre vymiešame. Druhý plát cesta pokropíme rumom a natrieme ríbezľovým lekvárom. Na lekvár rovnomerne natrieme punčovú hmotu. Mlieko povaríme so strúhaným kokosom. Necháme vychladnúť, potom ho vmiešame do masla, ktoré sme predtým vymiešali s práškovým a vanilínovým cukrom. Túto zmes navrstvíme na punčovú hmotu. Posypeme strúhanou čokoládou a dáme stuhnúť na chladné miesto.

Kokosový chlebíček
Suroviny: 6 bielkov, 15 dkg kryštálového cukru, 7 dkg masla, 10 dkg krupicovej múky, 10 dkg kokosovej múčky, citrónová kôra, 5 dkg čokolády, 5 dkg mandlí a 5 dkg ďatlí.
Postup:
Do porcelánovej misy dáme bielka, pridáme kryštálový cukor a šľaháme 10 minút, kým sneh je celkom tuhý. Pridáme rozpustené vlažné maslo a dobre zamiešame. Ďalej pridáme múku, kokosovú múčku, postrúhanú citrónovú kôru a spolu premiešame. Naostatok primiešame čokoládu pokrájanú na malé kúsky, pokrájané mandle a odkôstkované a pokrájané datle. Všetko spolu dobre zamiešame. Chlebíčkovú formu vymastíme, vysypeme múkou, nalejeme do nej cesto a rovnomerne rozotrieme. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme pri miernom ohni. Upečený a vychladnutý chlebíček vyberieme z formy a posypeme práškovým cukrom.

Kokosový koláč
Suroviny:
Cesto: 2 piškótové cestá biele a kakaové, Plnka: 250 g kokosovej múčky, 2 dl mlieka, 20 g mletý cukor, 1 smetol, marhuľový lekvár, čokoládová poleva
Postup:
Kokos sparíme vriacim mliekom. Smetol vymiešame s cukrom a pridáme sparený kokos. Piškótové cestá spojíme marhuľovým lekvárom a na vrch dáme plnku a polejeme čokoládovou polevou.

Kokosový krémeš
Suroviny:
500 g hladkej múky, 100 g Hery, 100 g práškového cukru, 1 vajce, 1 lyžica kakaa, 1 lyžička prášku do pečiva, 1,5 dl mlieka. Plnka: 6 vajec, 200 g práškového cukru, 250 g kokosovej múčky Krém: 3 dl mlieka, 3 lyžice hrubej múky, 1 maslo, 100 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, čokoláda.
Postup: Do preosiatej hladkej múky pridáme postrúhanú Heru, práškový cukor, vajce, kakao, prášok do pečiva, mlieko a rukou vymiesime hladké cesto. Rozdelíme na dve časti. Jednu polovicu cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech. Na cesto natrieme plnku, prikryjeme druhou polovicou rozvaľkaného cesta, popicháme vidličkou a upečieme. Na vychladnutý krémeš natrieme krém a posypeme postrúhanou čokoládou. Plnka: Bielka s cukrom vyšľaháme nad parou, pridáme kokos a premiešame. Krém: V mlieku rozmiešame múku, žĺtky a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej kaše vmiešame zmäknuté maslo, práškový a vanilínový cukor.

Krehký brusnicový koláč s tvarohom
Suroviny:
200 g hladkej múky, 3 lyžice masla, 2 lyžice práškového cukru, 1 lyžica rumu, 1 žĺtok, mlieko podľa potreby, 1 lyžička kypriaceho prášku, 1 bielok na potretie cesta, tuk a múka na formu. Plnka: 250 g mäkkého tvarohu, 2 lyžice práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 bielka, brusnicový kompót.
Postup:
Múku zmiešanú s práškom do pečiva preosejeme, pridáme zmäknuté maslo, cukor, rum, žĺtok, trochu mlieka a vypracujeme hladké cesto. Oddelíme dve tretiny, rozvaľkáme na plát, ktorý vložíme do tukom vymazanej a múkou vysypanej formy so zvýšenými okrajmi. Zo zostávajúcej tretiny cesta si pripravíme mriežky. Tvaroh zmiešaný s cukrom roztrieme na koláč. Bielkový sneh s brusnicami roztrieme na tvaroh, položíme mriežky, ktoré potrieme bielkom a v stredne vyhriatej rúre upečieme.Plnka: Mäkký tvaroh zmiešame s cukrom. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme vanilkový cukor a zľahka primiešame brusnice.

Krehký koláč s jablkami a so snehom
Suroviny:
2O dkg hr. múky, 1O dkg masla, 2 varené žĺtky, 2 rovné lyžice cukru, zrnko soli, citr. kôra, lyžica rumu, 3 jablká, cukor podľa potreby, 3 bielka, 18 dkg pr. cukru
Postup:
Do múky rozdrobíme maslo, pridáme soľ, cukor, rum a postrúhané varené žĺtky, 2/3 cesta vtlačíme do dortovej formy tak, aby tvorilo dno a okraj asi 2 cm vysoký. Olúpané jabĺka rozkrojíme na diely. Odstránime jadrinec, dáme na cesto a slabo pocukrujeme. Zbytok cesta rozdrobíme v kúskoch medzi diely jabĺk a koláč upečieme do svetla (napoly). Z bielkov ušľaháme tuhý sneh po častiach zašľaháme cukor a navršíme ho na koláč. Povrch ozdobne vidličkou rozbrázdime a zvoľna dopečieme.

Mandľové tyčinky
Suroviny:
25 dkg pomletých neošúpaných mandlí, 25 dkg práškového cukru, 3 žĺtky, 1 lyžica medu, tlčené klinčeky, 10 dkg práškového cukru na obaľovanie
Postup:Z prísad vypracujeme cesto a na doske ho vyvaľkáme, pričom ho posýpame práškovým cukrom. Ostrôžkou nakrájame tyčinky a usušíme. Obaľujeme v práškovom cukre.

Marcipán
Suroviny:
1 vajce, 5 dkg margarín (smetol), 24 dkg práškový cukor, 2 lyžice medu, 2 dcl. mlieka, 1 prášok do pečiva, 34 dkg hlad. múky.
Postup:
Vajce, margarín, cukor, med miešame pokým sa cukor nerozpustí. potom pridáme mlieko, všetko premiešame, pridáme múku, prášok do pečiva . Cesto vylejeme na vymastený plech a upečieme. POLEVA: 1 maslo vymiešame s kakaom 2 lyžice. 30-40 dkg kryštál. cukru dáme do hrnca, aby bolo 2 cm vody nad cukrom. Uvaríme krátku niť. Do horúcej hmoty dáme maslo a varíme ešte 1 minútu. Namáčame v tom rezy a potom ich obalíme v kokose.

Marcipánové gule
Postup:
100 g marcipánu utrieme s PL rumu a 3O g pr. cukru. 5O g čokolády a 2O g tuku rozohrejeme vo vodnom kúpeli. Pridáme marcipán a 5 tlčených vylúpaných mandlí a všetko premiešame. Z hmoty tvoríme gule, ku ktorým z troch strán pritlačíme polovicu lúpanej mandle alebo ich iba obalíme v kakaovom prášku.

Medové srdiečka
Suroviny:
28O g hl. múky, 18O g pr. cukru, 2 PL medu, 2 celé vajcia, 1/2 KL jedlej sódy, trochu mletej škorice a vonných mletých klinčekov.
Postup:
Všetko spolu spracujeme na tuhšie cesto a na doske necháme odpočívať (zakryté obrúskom) do druhého dňa. Cesto potom znova prepracujeme a vyvaľkáme asi na 1/2 cm hrúbku. Povykrajujeme malé srdiečka, poukladáme ich na vym. plech, potrieme rozšľ. vajcom. Vo vyhr. rúre upečieme. Po vychl. ozdobíme bielkovou polevou - 14O g pr. cukru, 1 bielok, 1O g maizeny, trochu citr. šťavy. Všetky prísady spolu vymiešame na primeranú hustotu.

Nugátové hrudky
Suroviny:
2OO g nugátovej čokolády, 1OO g Cery, 2 dl sl. smotany na šľahanie, 15O g horkej čokolády, 1OO g bielej čokolády.
Postup:
Všetky prísady vložíme do misy a vo vodnom kúpeli za stáleho miešania rozpustíme. Dohladka vymiešame a necháme vychladnúť. potom rozšľaháme, najlepšie elektr. šľahačom, vložíme do mikrot. vrecúška, ktoré narežeme, a na alobal alebo mastný papier vytláčame menšie hrudky, ktoré ozdobíme lieskovým orieškom alebo mandľami. Necháme stuhnúť. Môžeme ich dať do farebných pap. košíčkov.

Orechové hviezdičky
Suroviny:
Zo 15O g hl.múky, 1OO g cukru, 1OO g zmäknutého masla, 1OO g zomletých orechov a 1 žĺtka spravíme cesto a necháme ho 1 hodinu odpočinúť. Potom cesto rozvaľkáme, vykrájame a na suchom plechu upečieme. Vychl. spájame plnkou, polejeme kávovou polevou a zdobíme čok. ryžou.
Postup:
3 žĺtky utrieme so 1OO g cukru a vmiešame 1 lyžicu rumu, 5O g mierne teplého rozpusteného masla a 15O g pomletých orechov.

Orechové hviezdičky s polevou
Suroviny:
14O g krup.múky, 12O g hl.múky, 1OO g pr.cukru, van.cukor, 17O g masla, 3 žĺtky, 11O g vlašských orechov. Ozdoba: 1OO g vl. orechov Poleva: 2OO g pr.cukru, 2 bielky, pol KL citr.šťavy
Postup:
Preosiatu múku dobre zmiešame s pr. a van. cukrom, pridáme zmäknuté maslo, zomleté orechy, žĺtky a všetko dobre premiešame. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto, pomocou formičiek vykrajujeme hviezdičky a ukladáme ich na plech, ktorý sme prikryli mastným papierom. Vo vopred vyhr.rúre upečieme do ružova. Ešte horúce pečivo postriekame pomocou vrecúška hustou bielk. polevou a do stredu položíme l/2 vl.orecha. Necháme vo vlažnej rúre vyschnúť.

Orechové kolieska
Suroviny:
14 dkg masla, 14 dkg hl. múky, 14 dkg cukru, 14 dkg strúhaných orechov, 1 vajce
Postup:
Všetky prísady zmiešame v mise, potom vyvaľkáme na slabo pomúčenom vále a kladieme na nepomastený plech. Pečieme v mierne vyhr. rúre.

Orechové kôpky
Suroviny:
5 vajec, 250 g práškového cukru, 250 g mletých orechov, 2 lyžice hrubej múky,
Krém: 500 ml mlieka, 1 balíček prášku Zlatý klas, 250 g masla, 2 lyžice kakaa, čokoládová poleva
Postup:
Vajcia s cukrom šľaháme nad parou do zhustnutia. Pridáme orechy, múku a vymiešame hladké cesto. Na pomastený plech lyžicou ukladáme kôpky a dáme ich do vyhriatej rúry piecť (pri teplote 200 stupňov asi 10 minút). Z mlieka a Zlatého klasu uvaríme hustú kašu. Keď vychladne, vmiešame do nej maslo, cukor a kakao. pomocou ozdobného vrecka na každú kôpku nastriekame vrstvu krému a oblejeme ju polevou.

Orechové tyčinky
Suroviny:
2OO g orechov, 2OO g pr. cukru, bielok. Poleva: 1OO g pr. cukru, bielok
Postup:
Zomleté orechy, cukor a bielok spracujeme na cesto, ktoré na doske rozvaľkáme na 2 cm hrúbku. Potrieme polevou a krájame na rovné tyčinky. Tyčinky poukladáme na vymastený plech a pečieme v mierne rozohriatej rúre. Po vychladnutí polejeme polevou, ktorú pripravíme tak, že cukor zmiešame s bielkom do spenenia.

Orieškové kopčeky
Suroviny:
3OO g kr. cukru, 3OO g mandlí alebo vlašských orechov, 3OO g horkej čokolády, 1OO g vopred namočených hrozienok.
Postup:
Mandle sparíme horúcou vodou a olúpeme. Cukor rozpustíme na panvici a za stáleho miešania necháme skaramelizovať. Pridáme natenko posekané mandle, premiešame a nalejeme do maslom alebo olejom vytretého plechu. Po vychl. v mažiariku rozdrvíme karamel. Vo vodnom kúpeli rozpustíme horkú čokoládu, pridáme rozdrvený karamel a premiešame. Malou lyžičkou tvarujeme na alobal alebo mastný papier menšie kôpky, ktoré necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich naukladáme do papierových košíčkov.

Orieškové tyčinky
Suroviny:
2OO g čokolády, 2OO g medu, 2OO g vlašských orechov, bielok,5O g orechov.
Postup:
Vo vodnom kúpeli rozpustíme med s čokoládou. Miešame, kým nevznikne hladká zmes. Potom pridáme orechy a ešte chvíľu za stáleho miešania varíme. Necháme vychladnúť. Rukami vytvarujeme menšie tyčinky, konce namočíme do vyšľahaného bielka a obalíme v nastr. orechoch (alebo robíme hrudky, na ktoré dáme polovicu lieskového orieška).

Ovsené guľky
Suroviny:
100 g ovsených vločiek, 100 g práškového cukru, 80 g margarínu Helia, 2 lyžice strúhanky, 2 lyžice rumu, kakao a strúhanka na obaľovanie, kandizované ovocie na ozdobu
Postup:
Ovsené vločky nasucho opražíme. Rozdrvíme alebo rozmixujeme a po vychladnutí spolu so strúhankou vmiesime do dobre rozšľahaného tuku s cukrom a rumom. Zo vzniknutej masy formujeme guľky. Hotové guľky obalíme v kakau, ktoré sme premiešali so strúhankou. Môžeme ozdobiť kandizovaným ovocím.

Perníkový koláč karamelový
Suroviny:
1 pern. prášok, 5 vajec, pol. múky, kr. cukor (váha podľa vajec), 1 dl oleja, voda, môžeme pridať postr. čokoládu, hrozienka, orechy
Postup:
Pripravíme si karamel zo 4 PL kr. cukru, zalejeme ho 2 dl vody, necháme povariť, pokiaľ nie je úplne rozpustený a necháme vychladnúť. Cukor rozmiešame so žĺtkami, postupne pridávame olej, múku rozmiešanú s práškom, vychladnutý karamel, orechy, čokol. alebo hrozienka, z bielkov ušľahaný sneh. Upečieme, pocukrujeme.

Perníkový koláč s mandľami
Suroviny:
4OO g hl. múky, 3OO g pr. cukru, 2 dl oleja, pern. prášok, 2 vajcia, 5O g hrozienok, PL škorice, PL sódy, 5O g mandlí, 1/2 l mlieka
Postup:
Všetko (okrem hrozienok a mandlí) dôkladne vymiešame, nakoniec pridáme hrozienka. Cesto vylejeme na vymastený pom. plech. Celé husto posypeme mandľami a pečieme 3O-4O minút vo vyhr. rúre.

Plnené tyčinky
Suroviny:
5OO g lístkového cesta, 3O g masla, 6O g cibule, 25O g mletého bravč.mäsa, 1 vajce, 2O g posekanej kôprovej vňate, soľ, korenie, 1 žĺtok
Postup:
Lístkové cesto rozvaľkáme na tenko na pomúčenej doske a vykrajujeme širšie obdĺžniky, ktoré naplníme plnkou. Pripravíme ju nasledovne: na rozpustenom masle opražíme do sklovita nadrobno posekanú cibuľu. Pridáme zomleté mäso, opražíme a dodusíme na slabom plameni asi 15 minút. Mäsovú zmes necháme trochu vychladnúť a potom do nej primiešame posekané na tvrdo uvarené vajce, posekanú kôprovú vňať, soľ, korenie, dobre premiešame. Okraje tyčiniek pritlačíme a po povrchu potrieme rozšľahaným vajcom. Upečieme vo vopred vyhriatej rúre do zlatista.

Rumové guľky
Suroviny:
2OO g zomletých maslových sušienok, 12O g masla, 12O g pr. cukru, van. cukor, 2 PL kakaa, 5O g vopred namočených hrozienok, 5O g vl. alebo lieskových orieškov, 3-4 lyžice rumu.
Postup:
Do zomletých sušienok pridáme rozpustené maslo, preosiaty pr. cukor a van. cukor, orechy a rum. Dobre zmiešame a rukou tvarujeme menšie guľky, ktoré podľa chuti obalíme v kokose alebo v zomletých orechoch.

Rumové guľky II.
Suroviny:
200 g orechov, 200 g práškového cukru, 1 vajce, rum podľa potreby, koktailové višne (v alkohole), čokoládová poleva, mandle alebo orechy na ozdobenie.
Postup:
Orechy zomelieme a vypracujeme ich spolu s cukrom, bielkom a takým množstvom rumu, aby vznikla vláčna hmota, ktorú na doske posypanej práškovým cukrom vyvaľkáme, pokrájame na malé kocky a na každú položíme višňu. Zabalíme ich a formujeme malé guľky. Zapichujeme do nich špáradlá a namáčame do čokoládovej polevy. Necháme ich stuhnúť. Kým poleva stuhne, posypeme guľky posekanými mandľami alebo orechmi. Suché dáme do papierových košíčkov.

Rumové mesiačiky
Suroviny:
24 Dg práškového cukru, 24 Dg masla, 24 Dg polohrubej múky, 8 ks vajec, kakao, vanilkový cukor
Poleva
15-20 Dg práškového cukru, pár lyžíc rumu, trochu vody (podľa hustoty)
Postup:
Maslo vymiešame s cukrom, pridáme žĺtka, kakao, vanilkový cukor, nakoniec zľahka vmiešame múku a sneh z bielok. Na teplé, upečené dáme polevu a ihneď vykrajujeme mesiačiky, alebo pokrájame na rezy.

Rumové pečivo
Suroviny:
400 g hrubej múky, 250 g masla, 300 g práškového cukru, 1 lyžica kakaa, 80 g orieškov, 80 g hrozienok, 1/2 dl rumu, 2 žĺtky, 1 prášok do pečiva, malinový lekvár, soľ
Postup:
Z hrubej múky, masla, práškového cukru, žĺtkov a kakaa vypracujem tuhé cesto. Pridáme pomleté oriešky, posekané hrozienka a dobre premiešame. Nakoniec pridáme prášok do pečiva, ešte raz cesto premiesime a rozdelíme na dve časti. Prvú vyvaľkáme, dáme na plech a potrieme malinovým lekvárom. Potom vyvaľkáme druhý časť a prekryjeme časť natretú lekvárom. Pomaly pečieme. Hotový koláč krájame na obdĺžničky, posypeme cukrom a podávame s čajom.

Rumové špičky
Suroviny:
15 dkg piškôt, 5 dkg orechov, 1O dkg masla, 1O dkg cukru, 2 PL rumu, 2 PL kakaa. Náplň: 2 varené žĺtky, 2 PL rumu, 3-5 dkg cukru asi 2O okrúhlych piškôt.
Postup:
Utrieme maslo s cukrom, kakaom, pridáme nastrúhané oriešky a rum, pokropené postrúhané piškóty, van. cukor a dobre premiešame. Necháme asi 1/2 hodiny odpočinúť. Vyvaľkáme valček, nakrájame na kúsky ako na ovocné knedlíky a každý vtiskneme do formičky z bakelitu, zvanej osie hniezdo, vysypané cukrom. Do stredu tvoríme malíčkom otvor, naplníme kúskom náplne a uzatvoríme. Na dno pritiskneme koliesko piškóty a klepnutím vyklopíme špičku z formy. Hotové vychladené polievame kakaovou polevou.

Slané tyčinky
Suroviny:
250 g varených zemiakov, 250 g hladkej múky, 250 g masla, 2 žĺtky, 1/2 balíčka kypriaceho prášku, 1 žĺtok na potretie, soľ a rasca
Postup:
Uvarené zemiaky prelisujeme, pridáme múky, maslo, žĺtky, kypriaci prášok a trochu soli. Na doske spracujeme cesto, ktoré necháme 10-15 minút postáť, potom ho rozvaľkáme na hrúbku asi 5 milimetrov, pokrájame na širšie tyčinky, dáme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme rascou a soľou. Pečieme v stredne teplej rúre.

Tvarohové tyčinky
Suroviny:
250 g hladkej múky, 250 g masla, 250 g jemného tvarohu, 1 vajce soľ, sézam, mak ... na posypanie tyčiniek
Postup:
Múku, maslo, tvaroh a vajce zmiesime na hladké cesto, ktoré necháme chvíľu odpočívať na chladnom mieste. Potom ho rozvaľkáme asi na hrúbku 5 mm a vykrajujeme tyčinky, ktoré potierame rozšľahaným vajíčkom a posypeme sézamom, rascou, makom, soľou, kto ako chce, fantázii sa medze nekladú. Pečieme do ružova.

Škoricové hviezdičky a trojuholníky
Suroviny:
14O g masla, 2OO g pr. cukru, 25O g hl. múky, 4O g lúpaných liesk. orieškov, 1 celé vajce, 1/2 ČL škorice, šťava a kôra z 1 citróna
Postup:
Múku s maslom, vajcom, cukrom, škoricou, citr. šťavou a kôrou dobre spracujeme. Vyvaľkáme a vykrajujeme hviezdičky a trojuholníky. Potrieme ich rozšľ. vajcom, posypeme liesk. orieškami, uložíme na plech a upečieme vo vopred vyhr. rúre doružova

Škoricové placky
Suroviny:
200 g práškového cukru, 250 g olúpaných mandlí, lyžička mletej škorice, maslo na vymazanie plechu, 3 bielka
Postup:
Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme práškový cukor a miešaním pripravíme hodvábne hladký krém. polovicu krému dáme do sklenenej nádoby a odložíme do chladničky. Mandle pomelieme a pridáme do druhej polovice krému aj s lyžičkou mletej škorice. Dobre premiešame a odložíme na 3 hodiny do chladničky. Na pocukrenej doske vyvaľkáme túto masu na hrúbku asi 3 milimetrov a vykrajujeme placky, ktoré ukladáme na maslom vymastený plech. Povrch potierane bielkovým krémom. Pečieme v mierne vyhriatej rúre, až placky dostanú celkom svetlú farbu. Necháme ich na plechu vychladnúť, až potom ukladáme na misu.

Štedrák na vianoce
Suroviny:
Cesto: 1 kg hrubej múky, 2 dl mlieka, 12 dkg smetol, 10 dkg cukru, 2 dkg droždia, 3 žĺtky, citrónová kôra, vanilkový cukor
Plnka 1: 25 dkg slivkového lekváru, citrónová kôra, Plnka 2: 25 dkg mletých orechov, 3 dkg piškótových omrvín, 2 dl mlieka, 8 dkg kryštálový cukor, vanilkový cukor, citrónová kôra, Plnka 3: 20 dkg mletého maku, 2 dl mlieka, 12 dkg cukru, 1 dkg masla, vanilkový cukor, trochu citrónovej kôry,
Plnka 4: 30 dkg tvarohu, 8 dkg kryštálového cukru, 8 dkg masla, 2 dkg hrozienok, 2 žĺtky, 2 bileky, vanilkový cukor, citrónová kôra
Postup:
Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 dielov. 4 kusu rozvaľkáme asi na hrúbku jedného prsta a do remoskovej formy ukladáme postupne na to plnky. Pričom plnku 2 a 3 uvaríme. Na vrch dáme 4 plnku, ktorú vyšľaháme. Z piateho dielu cesta urobíme mriežky. Pečieme asi 1 hodinu.

Silvestrovské koktaily
K Silvestrovskej zábave patrí veľa jedla a samozrejme alkoholické nápoje. Preto sme pre Vás - náročných, pripravili niekoľko tipov na vynikajúce koktaily.

Bloody Mary
Ingrediencie: (cca na 5 pohárov)
25 cl vodky 5 cl citrónovej šťavy 50 cl rajčinovej šťavy Tabasco 1 lyžička Worčestrovej omáčky mleté korenie zelerová vňať
Do šejkru vložíme niekoľko kúskov ľadu a suroviny. Všetko dôkladne roztrepeme a nalejeme do vychladeného pohárika.


Acapulco
Ingrediencie:
4 cl Pineapple vodky 1 cl Curacao blue 0,5 suchý vermút
Do mixéru vložíme ľad a suroviny. Všetko dôkladne premixujeme a nalejeme do vopred vychladeného pohára. Potom môžete pohár ozdobiť špirálou pomarančovej kôry či olivou.

Tampico
Ingrediencie:
3 cl Campari Bitter 2 cl Triple Sec 2 cl Citrónovej šťavy Tonik
Do šejkru vložte ľad a prvé tri suroviny poriadne zatrepte a nalejte do vopred vychladeného pohára. Na záver dolejte do pohára Tonik.

YOU AND ME
Ingrediencie:
2cl Cointreau 1cl Citrónová šťava 3cl Grapefruitový džús Limonáda
Všetko zmiešajte v koktailovej nádobe a potom nalejte do vopred vychladenej nádoby na víno dolejte malinovkou.